deel deze paginaShare on Facebook
Facebook
Share on LinkedIn
Linkedin
Tweet about this on Twitter
Twitter

Als je als zelfstandig ondernemer werkt ben je verplicht om jezelf in te schrijven bij de Kamer van Koophandel (KvK). Zelfstandig ondernemer ben je bijvoorbeeld als je werkt als raamprostituee. De KvK is een organisatie waar alle bedrijven in Nederland worden geregistreerd. Op de website van de Kamer van Koophandel [http://www.kvk.nl/contact/] kun je kijken waar de verschillende vestigingen zitten. Check vooraf of het nodig is om een afspraak te maken om jezelf in te schrijven. Bij de vestiging in Amsterdam kun je binnenlopen zonder afspraak.

Wat heb je nodig?

Je hoeft jezelf alleen in te schrijven bij de KvK als je als zelfstandige werkt. Dit is bijvoorbeeld het geval bij raamprostitutie en in sommige gevallen als je werkt als escort of als je aan thuisontvangst doet. Als je in een club of privéhuis werkt regelt de exploitant vaak je belastingafdracht. Check dit bij de exploitant want er zijn clubs en privéhuizen waar je wél als zelfstandige werkt. Dan moet je jezelf dus ook inschrijven bij de KvK.

Voor de benodigde formulieren kun je naar de website van de KvK. Verder heb je een geldig legitimatiebewijs nodig en een inschrijfadres. De KvK vraagt een inschrijfvergoeding van €50,-. Er kan uitsluitend met pin worden betaald.

Welke informatie geef je?

Als je je inschrijft bij de KvK word je verplicht ingeschreven bij het Handelsregister. In dit register worden alle in Nederland gevestigde ondernemingen ingeschreven. Je NAW gegevens (Naam, Adres en Woonplaats) worden in het register opgenomen. Ook moet je een bedrijfsnaam geven aan je eigen onderneming. Verder worden de activiteiten benoemd die je bedrijf uitoefent. Wanneer je bij de KvK vertelt dat je als sekswerker werkt is dit dus terug te vinden in het register. Je mag als sekswerker tegenwoordig ook bij de KvK ingeschreven staan onder de noemer ‘persoonlijke dienstverlening’. Dit ter verdere bescherming van je privacy. Wij raden je aan gebruik te maken van deze mogelijkheid.

Let op: de informatie in het Handelsregister is in beginsel openbaar en dus voor iedereen toegankelijk. Het is bijvoorbeeld heel eenvoudig om gegevens op te zoeken aan de hand van je bedrijfsnaam. Als jij voor je bedrijfsnaam een naam gebruikt die jouw klanten kennen (bijvoorbeeld je werknaam) kunnen ze zonder probleem je persoonlijke adres achterhalen. Het is dus slim om een bedrijfsnaam te kiezen die je verder met niemand deelt.

Daarnaast is het tegenwoordig mogelijk om je adresgegevens bij de KvK af te schermen. Hier moet je specifiek om vragen. Ga dan eerst naar de GBA om je gegevens daar af te schermen. Vervolgens kun je hetzelfde verzoek bij de KvK indienen.