deel deze paginaShare on Facebook
Facebook
Share on LinkedIn
Linkedin
Tweet about this on Twitter
Twitter

Als je niet op tijd ongesteld wordt zou je zwanger kunnen zijn. Dit kan zijn omdat je (bewust) geen anticonceptie gebruikt hebt en zwanger wilt worden. Of dat de zwangerschap geheel onverwachts en zelfs ongewenst is. Om zeker te weten of je zwanger bent kun je het beste een zwangerschapstest doen.

Zwangerschapstest

Een zwangerschapstest is zonder recept verkrijgbaar bij elke drogist en apotheek. Je kan de test al twee tot drie weken nadat je onbeschermde seks had uitvoeren.
Met deze test kun je zien of het HCG hormoon aanwezig is in je urine. Dit hormoon maak je aan als je zwanger bent. Als dit hormoon aanwezig is in je urine zal je zwangerschapstest positief zijn. Dit betekent dat je zwanger bent.
Elke goed uitgevoerde test is erg betrouwbaar. Het is wel van belang van te voren de gebruiksaanwijzing aandachtig en uitvoerig te lezen. Een fout positief resultaat komt zelden voor (test zegt dat je zwanger bent, maar je bent het niet). Een fout negatief resultaat kan wel voorkomen (test zegt dat je niet zwanger bent maar je bent het wel). Vaak met als reden dat de test te vroeg is uitgevoerd. Dus dat je te snel na de onveilige seks de test hebt uitgevoerd.
Twijfel je over de uitslag van je zwangerschapstest? Ben je geschrokken van de uitslag? Of vind je het lastig om deze zelf uit te voeren? Maak dan een afspraak bij P&G292 voor het seksuele gezondheid spreekuur. De verpleegkundige neemt dan de test af en helpt jou indien nodig verder.

Ongeplande zwangerschap

Wanneer je onverwacht zwanger bent kan dat veel twijfel en emoties oproepen. Een besluit nemen over een zwangerschap kan heel moeilijk zijn. Zeker wanneer de zwangerschap onverwacht is.
Wil je de zwangerschap uitdragen of wil je de zwangerschap beëindigen via een abortus? Misschien denk je ook aan alternatieven zoals afstaan ter adoptie of plaatsing in een pleeggezin.
Dit is een beslissing die soms moeilijk is om te nemen. Zeker wanneer je niemand hebt met wie je over deze beslissing durft of kan praten.

De verpleegkundige bij P&G292 kan je hierbij ondersteuning geven. Je kunt op ons seksuele gezondheid spreekuur terecht voor een gesprek hierover. Wij kunnen je ondersteunen in het nemen van een beslissing. Soms vragen we een maatschappelijk werker bij het gesprek. Zij kan vooral op praktische vragen antwoord geven.

In dit gesprek bespreken we het volgende:

  • Wil je de zwangerschap uitdragen?
  • Wil je een abortus?
  • Wat zeg je gevoel? Wat zegt je verstand?
  • Welke dilemma’s zie je?
  • Is er ondersteuning in je omgeving?
  • Hoe gaat je toekomst eruit zien?
  • Praktische zaken zoals huisvesting, stoppen met werken, gezondheidsverzekering of een uitkering.

Kortom: Wat is er positief en wat is er negatief voor het uitdragen van je zwangerschap?

Het kan zijn dat je na het gesprek met de verpleegkundige nog twijfels hebt. De verpleegkundige zal je dan verwijzen naar het FIOM. Dit is een gespecialiseerde instelling die door middel van gesprekken je meer inzicht kan geven in je motieven en je keuze mogelijkheden.
Als je besluit om de zwangerschap te beëindigen kunnen we je hierin begeleiden door een afspraak voor je te maken bij een abortuskliniek. Als je besluit om de zwangerschap voort te zetten zullen we je doorverwijzen naar een verloskundige.

Gewenste zwangerschap

Als je er net achter komt dat je zwanger bent komt er veel op je af. Je hebt misschien vragen over wanneer je eerste echo is. Maar ook tot wanneer je kunt blijven werken. Wil je blijven werken tijdens je zwangerschap? En tot wanneer is sekswerk in combinatie met je zwangerschap nog wenselijk. Dit kan heel persoonlijk zijn. Je kan hier altijd met de verpleegkundige bij P&G over praten [spreekuur].
In Nederland sta je onder controle bij een verloskundige tijdens je zwangerschap. Vanaf ongeveer 8 weken na het begin van je laatste menstruatie ga je voor controle van jou en de baby naar de verloskundige.
Je kunt je zelf aanmelden bij een verloskundige. Als je dit lastig vindt, of je hebt bij P&G292 de zwangerschapstest gedaan, kunnen wij ook een afspraak voor je maken.
We hebben geen echo apparatuur bij P&G292. Maar we kunnen wel naar aanleiding van een zwangerschapstest en je datum van je laatste menstruatie berekenen hoe lang je zwanger bent.
Ook als je geen zorgverzekering hebt heb je recht op verloskundige zorg. Wij adviseren je altijd om een zorgverzekering af te sluiten, ook als je zwanger bent. Samen met een maatschappelijk werker kun je een zorgverzekering afsluiten.

Abortus

Sommige vrouwen weten al vrij snel dat een zwangerschap ongewenst is. In Nederland is het mogelijk om de zwangerschap af te breken. Dit noem je een abortus. In Nederland mag een abortus worden uitgevoerd tot 22 weken zwangerschap.
Er zijn verschillende methoden om een zwangerschap af te breken. De methoden die wordt uitgevoerd ligt aan de zwangerschapsduur en aan wat jij zelf wil. Dit wordt altijd in overleg met de abortuskliniek en met jou gedaan.

Er bestaat de medicamenteuze abortus (de abortuspil) en zuigcurettage. Tot 8 weken zwangerschap (dat is 8 weken na het begin van je laatste menstruatie) kun je de abortuspil gebruiken. Een belangrijke voorwaarde hiervoor is dat je goed Nederlands of Engels moet kunnen spreken. Er wordt samen met jou in de abortuskliniek gekeken of je voor de abortuspil in aanmerking komt.
Als je langer dan 8 weken zwanger bent wordt de abortus gedaan door middel van zuigcurettage. Bij zuigcurettage wordt er altijd in de abortuskliniek met je besproken of je een roesje (sedatie) wil. Voor meer informatie hierover kijk op abortuskliniek-amsterdam.nl

Kosten

De kosten van een abortus vallen onder de AWBZ, Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten. De AWBZ is een volksverzekering. Om verzekerd te zijn voor de AWBZ moet je een BSN nummer hebben en kunnen aantonen dat je minimaal 3 maanden woonachtig of werkzaam bent geweest in Nederland.
Wanneer je illegaal in Nederland verblijft of niet kan aantonen dat je hier woont/werkt moet je zelf betalen. De kosten kunnen erg uiteenlopen en zijn verschillend per persoon en per situatie.
Wanneer blijkt dat je zelf moet betalen voor een abortus kunnen we samen met je uitzoeken hoeveel dit jou gaat kosten.

Wetgeving

In Nederland mag een abortus tot de 24ste week van de zwangerschap plaatsvinden. Artsen in abortusklinieken houden in de praktijk 22 weken aan als grens. Dat is omdat artsen tot op 2 weken nauwkeurig de duur van de zwangerschap kunnen bepalen.
Wanneer je kiest voor een abortus heb je altijd eerst een gesprek. Dit gesprek kan bij P&G292 zijn, bij je huisarts of bij de abortuskliniek. Na dit gesprek gaat een verplichte bedenktijd van 5 dagen in. Dus tussen het gesprek en de behandeling zit minimaal 5 dagen.
Ook moet de behandelend arts er zeker van zijn dat je keuze vrijwillig en weloverwogen is.
Wanneer je 16 dagen of minder overtijd bent heb je geen verplichte bedenktijd.
Een abortus mag alleen uitgevoerd worden in een abortuskliniek of een ziekenhuis. Je kunt zelf contact opnemen met een abortuskliniek. Bij P&G292 kunnen we je ook altijd verwijzen naar een abortuskliniek of daar een afspraak voor je maken.

Voor meer informatie over abortus kan je ook kijken op abortuskliniek-amsterdam.nl of fiom.nl.