deel deze paginaShare on Facebook
Facebook
Share on LinkedIn
Linkedin
Tweet about this on Twitter
Twitter

Vrouwen kunnen door onveilige seks besmet raken met Hepatitis B. Mannen lopen ook een verhoogd risico om besmet te raken met Hepatitis A. Door je te vaccineren tegen Hepatitis B (en A) kan je jezelf beschermen tegen het virus.

Hepatitis B is een ernstige ontsteking van de lever die veroorzaakt wordt door het Hepatitis B virus. Hepatitis B is heel besmettelijk en komt veel voor in Nederland. Je kunt besmet raken door onveilig seksueel contact of bloed-bloed-contact.

Vrouwen

Door de meerdere seksuele contacten die je als sekswerker hebt loop je een groter risico op een Hepatitis B besmetting. Daarom bieden wij gratis vaccinatie aan. Als je voor soa onderzoek komt bij P&G292 bespreekt de verpleegkundige met je of je al eerder bent gevaccineerd tegen Hepatitis B. Als je nog niet bent gevaccineerd zal de verpleegkundige bloed bij je afnemen en je de eerste vaccinatie geven. Het bloed is om te testen of je niet al eerder in aanraking bent geweest met Hepatitis B. Als dit zo is dan zijn vervolg vaccinaties niet meer nodig.
In totaal heb je drie vaccinaties nodig om je volledig te beschermen tegen Hepatitis B. De tweede vaccinatie krijg je een maand na de eerste vaccinatie en de derde vaccinatie na 6 maanden. Na drie vaccinaties ben je levenslang beschermd tegen het hepatitis B virus.
Het vaccin is veilig en effectief. Je hebt meestal geen last van bijwerkingen. Soms ontstaat er wat pijn, roodheid en een stijf gevoel op de plaats van de prik. Dit zijn normale bijwerkingen.

Mannen

Wanneer je als mannelijke sekswerker seks hebt met mannen is het mogelijk om je te vaccineren tegen hepatitis A en B.
Mannen die seks hebben met mannen lopen via seksueel contact ook een risico op hepatitis A. Hepatitis A is een andere vorm van hepatitis en loop je op via oro-anaal contact (kontlikken/ rimmen). Bijna iedereen geneest van hepatitis A maar je kunt er een aantal maanden behoorlijk ziek van zijn. Er is een speciaal vaccin dat beschermt tegen hepatitis A én B (Twinrix®). Dit combinatievaccin is een serie van 3 vaccinaties. De tweede vaccinatie krijg je een maand na de eerste vaccinatie en de derde vaccinatie na 6 maanden. Na drie vaccinaties ben je levenslang beschermd tegen het hepatitis A en B virus.
Voor mannelijke sekswerkers is dit vaccin gratis.

Het vaccin is veilig en effectief. Je hebt meestal geen last van bijwerkingen van de vaccinatie. Soms ontstaat er wat pijn, roodheid en een stijf gevoel op de plaats van de prik. Dit zijn normale bijwerkingen.