deel deze paginaShare on Facebook
Facebook
Share on LinkedIn
Linkedin
Tweet about this on Twitter
Twitter

Er zijn veel verschillende soorten soa’s. Hieronder bespreken we de belangrijksten.

Chlamydia

Chlamydia komt veel voor in Nederland. Chlamydia is heel besmettelijk. Je kunt het op meerdere plekken krijgen, zoals in je vagina, anus, keel en in de plasbuis (bij een man).

Klachten

De meeste vrouwen hebben geen klachten. Als je wel klachten hebt, dan is dit meestal
• bloedverlies tijdens of na de seks
• buikpijn
• koorts

Mannen kunnen wel klachten hebben. Dit kan zijn pijn bij het plassen en/of afscheiding uit de plasbuis.

Als je chlamydia in de anus hebt dan kun je klachten hebben als:
• jeuk
• irritatie
• slijmerige afscheiding

Een chlamydia in de keel geeft meestal geen klachten.

Gevolgen

Wanneer een chlamydia in de vagina niet behandeld wordt kan dit tot een ontsteking in de eileiders of baarmoeder leiden. Op de lange termijn kan dit onvruchtbaarheid als gevolg hebben.
Wanneer bij een man een chlamydia in de plasbuis niet behandeld wordt kan de ontsteking naar de bijbal gaan.

Testen

Om problemen op lange termijn te voorkomen is het belangrijk dat je je regelmatig laat testen op een soa als chlamydia. Bij voorkeur een keer per drie maanden.

Behandeling

Chlamydia is goed te behandelen met een antibiotica kuur.

Meer informatie

Stel je vraag aan een van onze verpleegkundigen.

Gonorroe

Gonorroe wordt ook wel druiper genoemd. Gonorroe is heel besmettelijk. Het kan in de vagina, anus, keel en in de plasbuis van de man zitten.

Klachten

De meeste vrouwen hebben weinig tot geen klachten bij gonorroe. Als je wel klachten hebt dan is dit meestal:
– afscheiding uit de vagina
– pijn bij het plassen

Als je gonorroe in de anus hebt kun je klachten hebben zoals:
– jeuk
– slijmerige afscheiding
– irritatie

Mannen hebben meestal wel klachten zoals:
– groen/gele of waterige afscheiding uit de penis. Soms druipt deze zelfs uit de penis.   Vandaar dat het ook wel een druiper wordt genoemd.
– pijn bij het plassen

Een gonorroe in de keel geeft meestal geen klachten.

Gevolgen

Als je de gonorroe in de vagina niet (op tijd) behandelt kan de ontsteking naar de baarmoeder en eileiders gaan. Dat kan eventueel tot onvruchtbaarheid leiden.
Wanneer bij een man een gonorroe in de plasbuis niet behandeld wordt kan de ontsteking naar de bijbal gaan.

Testen

Om problemen op lange termijn te voorkomen is het belangrijk dat je je regelmatig laat testen op een soa als gonorroe. Bij voorkeur een keer per drie maanden.

Behandeling

Gonorroe is goed te behandelen met antibiotica.

Meer informatie

Stel je vraag aan een van onze verpleegkundigen.

Syfilis

Syfilis is een bacteriële soa die voornamelijk voorkomt bij mannen die seks hebben met mannen. Het kent drie stadia en heeft per stadium verschillende klachten.

Klachten

Stadium 1
– Syfilis begint vaak met een pijnloos zweertje op of rond de vagina, penis, anus of mond. Dit zweertje gaat vanzelf weer weg. In dit stadium ben je zeer besmettelijk.

Stadium 2
– Huiduitslag op je bovenlichaam, armen, benen (inclusief handpalmen en voetzolen)
– Haaruitval

Soms:
– Slechte eetlust
– Koorts
– Opgezette lymfeklieren
– Hoofdpijn
– Sapeloosheid
– Oogklachten met oogbolontsteking en gezichtsverlies
Deze klachten gaan vanzelf over. In dit stadium ben je nog besmettelijk.

Stadium 3
– Via het bloed kan syfilis zich verspreiden door het hele lichaam. Tot meer dan 10 jaar na infectie kunnen verschillende organen, zoals hart en hersenen, aangetast worden en kunnen er ernstige ziekteverschijnselen optreden. In dit stadium ben je niet meer besmettelijk.

Gevolgen

Een onbehandelde syfilis kan ernstige gevolgen hebben. Zoals beschreven bij stadium 3.

Testen

Om problemen op lange termijn te voorkomen is het belangrijk dat je je regelmatig laat testen op een soa als syfilis. Bij voorkeur een keer per drie maanden.

Behandeling

Wanneer syfilis op tijd wordt ontdekt kan het goed behandeld worden met antibiotica. Je hoeft dan maar éénmalig behandeld te worden met twee injectiespuiten penicilline. Je bent dan niet meer besmettelijk.
Wanneer de syfilis in een later stadium wordt ontdekt moet je over een bepaalde periode drie keer behandeld worden met twee injectiespuiten penicilline.

Na een behandeling voor syfilis vragen wij je nog enkele keren terug gedurende 1 tot 2 jaar voor bloedonderzoek. En ter controle van eventuele klachten.

Meer informatie

Stel je vraag aan een van onze verpleegkundigen.

Hepatitis B

Hepatitis B is een virus dat een ontsteking in de lever veroorzaakt. Hepatitis B is heel besmettelijk en komt veel voor in Nederland.

Klachten

Hepatitis B kan in twee vormen voorkomen. Je hebt de acute ontsteking. Sommige mensen kunnen hier heel erg ziek van worden. De klachten hierbij zijn
– Moeheid,
– Misselijkheid
– Koorts
– Pijn in de gewrichten
– Donkere urine
– Lichtgekleurde ontlasting en
– Geelzucht

Andere mensen hebben minder heftige klachten of zelfs helemaal geen klachten. Deze vorm gaat meestal door rust weer vanzelf over. Het virus verdwijnt dan ook uit je lichaam. Je kan het niet meer doorgeven aan iemand anders.

Je hebt ook de chronische infectie. Sommige mensen hebben dan geen klachten, anderen worden erg ziek. Deze groep mensen kan een blijvende ontsteking aan de lever krijgen.

Gevolgen

Meestal gaat de ziekte over zonder medische behandeling. Het virus verdwijnt dan uit het lichaam. Hierna ben je immuun voor hepatitis B. Dit betekent dat je niet meer opnieuw besmet kunt worden met het virus.

Soms blijft het virus in het lichaam. Je blijft dan levenslang ‘drager’ van het virus. Dit noemen we chronische hepatitis B. Je blijft dan je leven lang besmettelijk voor anderen. Je kunt er zelfs dood aan gaan. Daarom is het belangrijk dat je met condooms neukt. Als je een vaste partner hebt kan hij of zij zich laten vaccineren tegen hepatitis B.

Testen

Om problemen op lange termijn te voorkomen is het belangrijk dat je je regelmatig laat testen op een soa als Hepatitis B. Bij voorkeur een keer per drie maanden. Nog beter is het om je te vaccineren tegen hepatitis B. Dit kan gratis bij P&G292. Wanneer je voor het eerst getest wordt bij P&G292 onderzoeken we of je niet al eerder in aanraking bent geweest met hepatitis B. Nadat je bent gevaccineerd tegen hepatitis B hoef je hier niet meer op getest te worden. Na de vaccinaties ben je levenslang beschermd tegen Hepatitis B.

Behandeling

Er zijn medicijnen om een chronische infectie van hepatitis B te bestrijden. Maar deze zijn lang niet altijd succesvol en kunnen ernstige bijwerkingen hebben. Als je hiv-positief bent is de behandeling van chronische hepatitis nog minder succesvol. Het beste is om hepatitis B te voorkomen. Het meest effectief is vaccinatie.

Meer informatie

Stel je vraag aan een van onze verpleegkundigen.

Hiv

Hiv verzwakt de afweer bij mensen. Het hiv-virus veroorzaakt aids en wordt daarom ook wel het aidsvirus genoemd. Hiv kun je oplopen door onveilige seks of via bloedcontact.

Klachten

Als je net besmet bent kun je verschijnselen krijgen die lijken op griep zoals:
– Koorts
– Algehele malaise
– Huiduitslag

Bij een hiv-infectie waar je al langer mee rond loopt kun je last hebben van:
– Vermoeidheid
– Gewichtsverlies
– Koorts
– Nachtzweten
– Diarree
– Kortademigheid
– Huiduitslag

Gevolgen

Wanneer je geïnfecteerd bent met hiv hoef je niet altijd klachten te hebben. Maar wanneer het aantal virusdeeltjes stijgt wordt je afweer aangetast. Dat kan na twee jaar gebeuren, maar kan ook langer dan tien jaar duren. Je kan klachten krijgen als moeheid, nachtzweten, veel gewichtsverlies zonder duidelijke reden, koorts, diarree en kortademigheid. Hoe eerder je weet dat je hiv hebt opgelopen, hoe beter. Zonder behandeling met hiv-remmers krijgt iemand met hiv uiteindelijk aids.

Testen

Je kan jaren met hiv geïnfecteerd zijn voordat je de symptomen van aids krijgt. Daarom is het belangrijk dat je je regelmatig laat testen, bij voorkeur iedere 3 maanden. Na besmetting met hiv duurt het zes weken tot drie maanden voordat je het in het bloed kan zien. Het lichaam maakt dan antistoffen aan. Dus wil je zeker weten of je hiv hebt opgelopen na onveilige seks of een klapcondoom doe dan na drie maanden een bloedtest.

Behandeling

Als je met hiv besmet bent kun je het virus goed onderdrukken met medicijnen (hiv-remmers). Hierdoor kun je voorkomen dat je aids krijgt. Helaas is het hiv-virus nog niet te genezen. Ook bestaat er nog geen vaccin tegen hiv.
Behandeling van Hiv vindt altijd plaats in een hiv-behandelcentrum. Onder begeleiding van een arts.

Meer informatie

Stel je vraag aan een van onze verpleegkundigen.

Genitale wratten

Genitale wratten worden veroorzaakt door een virus dat bijna altijd wordt overgebracht door seksueel contact. Genitale wratten zijn onschuldig. Je kunt het virus oplopen door direct contact van de geslachtsdelen. Maar bijvoorbeeld ook via iemands vingers of een gebruikte handdoek.

Klachten

– Wratten rondom vagina of penis
– Wratten in de vagina of op de baarmoedermond (kan jezelf niet zien)
– Wratten rondom anus (ook mogelijk zonder anale seks)
– Wratten in de anus
– Jeuk, pijn, branderig gevoel

Niet iedereen die het virus oploopt krijgt wratten. Je kunt het virus dan toch doorgeven.

Gevolgen

Genitale wratten kunnen zich flink uitbreiden en groeien. Daarom is een snelle behandeling belangrijk. Als je langer wacht en de wratten zich uitbreiden zal ook de behandelingsduur toenemen.

Testen

Als je denkt dat je genitale wratten hebt maak dan een afspraak bij P&G292.

Behandeling

Je kan wratten zelf behandelen door het regelmatig aanbrengen van een crème of vloeistof. Soms zitten wratten op een lastige plek waardoor je ze niet goed zelf kunt behandelen (bijvoorbeeld in de vagina). Dan zal de arts de wratten behandelen door middel van bevriezing of chirurgisch wegsnijden, uiteraard onder verdoving.
Omdat het een virale soa is, blijft het in je lichaam zitten. Dus na behandeling kunnen ze ook weer terugkeren. Dit hoeft niet altijd.

Meer informatie

Stel je vraag aan een van onze verpleegkundigen.

Herpes genitalis

Herpes genitalis wordt veroorzaakt door een virus. Je raakt hiermee besmet door lichamelijk contact met iemand die drager is van het virus. Bijvoorbeeld als je in aanraking komt met zijn of haar uitslag op de huid of slijmvlies van mond, penis, vagina of anus.

Het besmettingsgevaar is het grootst rond het moment dat iemand blaasjes of zweertjes heeft. Condooms beschermen niet 100 procent tegen herpes. Dit komt omdat de blaasjes ook op plekken zitten die het condoom niet beschermt.

De bekende koortslip wordt ook veroorzaakt door het herpes virus maar dan door een ander type. Bij pijpen en likken kan het virus ook worden overgedragen. Dus kijk altijd goed of een klant geen koortslip heeft.

Klachten

Meestal begint een herpesaanval met koorts en spierpijn. Je voelt je niet lekker. Daarna volgen klachten zoals;
– Pijn
– Jeuk
– Moeite met plassen
– Vaginale afscheiding
– Opgezette klieren in de liezen
– Ontsteking in de plasbuis (bij mannen)

Na ongeveer 1-2 dagen krijg je vochtblaasjes. Deze blaasjes zitten op of rond de vagina, penis of anus. Na ongeveer een week gaan deze blaasjes over in kleine wondjes die langzaam indrogen waardoor er korstjes ontstaan. De blaasjes en de wondjes zijn het meest besmettelijk.
Een eerste infectie geeft de meeste klachten. Volgende infecties verlopen milder.

Gevolgen

Herpes kan terugkeren. Met name bij verminderde weerstand, stress of als je ongesteld bent. Omdat het een virale soa is blijft het in je lichaam zitten.

Testen

Je kunt herpes alleen testen op het moment dat je blaasjes of wondjes hiervan hebt. Als je wondjes of blaasjes hebt neem dan zo snel mogelijk telefonisch contact op met P&G292 voor het maken van een afspraak. Als je met iemand seks hebt gehad waarvan je vermoedt dat hij herpes heeft kan je altijd contact met ons opnemen om te overleggen.

Behandeling

Omdat herpes een virus is kan je alleen de symptomen behandelen. Behandeling met antivirale middelen heeft alleen zin binnen 5 dagen na de eerste klachten.
Een eerste infectie geeft de meeste klachten. Volgende infecties verlopen milder.

Meer informatie

Stel je vraag aan een van onze verpleegkundigen.

Overige kwalen

Er zijn ook klachten die geen soa zijn. Bacteriële vaginose is een aandoening waarbij de zuurgraad van de vagina verstoord is. Candida is een gist die bij iedereen voorkomt.

Bacteriële vaginose

Bacteriële vaginose is een aandoening waarbij de zuurgraad van de vagina verstoord is. De bacterie Gardnerella vaginalis krijgt hierbij de overhand. Als je een bacteriële vaginose hebt, loop je een grotere kans op een soa.

Oorzaken van de bacteriële vaginose zijn:
– (Inwendig) wassen van de vagina met zeepproducten,
– Medicijngebruik
– Seks
– Te lang een sponsje of tampon in hebben

Klachten bij een bacteriële vaginose zijn
– Jeuk en roodheid van je schaamlippen.
– Meer afscheiding
– Afscheiding die naar vis kan ruiken, of zuur ruikt
– Als de afscheiding in contact komt met sperma, wordt de geur nog sterker.
– Pijn bij seks

Candida

Candida is een gist die bij iedereen voorkomt. Wanneer de balans in de vagina verstoord raakt, krijg je overmatige groei van candida. Dan spreek je van een schimmelinfectie.

Oorzaken hiervan zijn:
– Stress
– Ziekten die je afweersysteem beïnvloeden
– Antibiotica gebruik
– Als je ongesteld moet worden. Dit komt door de hormonale veranderingen in je lichaam.
– Dragen van te strakke kleding of strings. Candida voelt zich namelijk erg thuis op een warme en vochtige plek.

Klachten

Klachten bij een candida infectie zijn:
– Jeuk
– Roodheid
– Gezwollen schaamlippen
– Witte kwarkachtige afscheiding.
– Pijn tijdens seks en plassen.

Testen

We testen een bacteriele vaginose en candida alleen wanneer je hier klachten van hebt. Heb je klachten? Maak dan een afspraak bij het soa-spreekuur van P&G292.

Behandeling

Bacteriële vaginose is goed te behandelen met antibiotica.
Een candida infectie is goed te behandelen met een vaginale crème en vaginaal tabletten. Deze twee middelen zijn zonder recept verkrijgbaar. Let op: deze middelen kunnen het condoom aantasten tot 3 dagen na gebruik. Het is dus beter om even niet te werken. Zo geef je je vagina bovendien rust om goed te genezen. Is de schimmelinfectie hardnekkig? Raadpleeg een arts.

Stel je vraag

Stel je vraag aan een van onze verpleegkundigen.