deel deze paginaShare on Facebook
Facebook
Share on LinkedIn
Linkedin
Tweet about this on Twitter
Twitter

Wil je weten of je een soa hebt? Doe dan een soa-test. Bij P&G292 kan dat gratis en anoniem! Omdat je als sekswerker veel wisselende seksuele contacten hebt, adviseren wij om elke 3 maanden langs te komen voor een soa-controle.
Wij testen je op chlamydia, gonorroe, hepatitis B, syfilis en HIV. Indien nodig kunnen we je ook testen op Herpes Genitalis, genitale wratten, schaamluis, scabiës en LGV.
In de volgende situaties adviseren wij om eerder langs te komen:

  • Je hebt een klapcondoom gehad of onveilige seks gehad
  • Je hebt soa klachten
  • Je bent gewaarschuwd voor een soa door iemand waar je seks mee hebt gehad

Wat gebeurt er tijdens het onderzoek?

Het onderzoek (consult) bestaat uit een aantal onderdelen. Dit is afhankelijk van jouw specifieke situatie.

Vragen beantwoorden (anamnese)

Als je in de onderzoekskamer bent, zal de verpleegkundige je eerst een aantal vragen stellen. Dit om duidelijkheid te krijgen welke onderzoeken voor jou noodzakelijk zijn. De vragen gaan onder andere over je seksuele contacten.

Bloedonderzoek

Indien bij jou bloed wordt afgenomen zal dit getest worden op syfilis, hiv, en zo nodig hepatitis B.

Lichamelijk onderzoek

Voor vrouwen betekent dit een speculum onderzoek (inwendig vaginaal onderzoek met een ‘eendenbek’) en bij mannen indien nodig een uitstrijk uit de plasbuis. Ook moeten mannen in een potje plassen (dit kunnen zij ná het onderzoek op het toilet doen). Het onderzoek kan aangevuld worden met een uitstrijk uit de keel en/of anus. Op indicatie kan er aanvullend onderzoek gedaan worden.

Zelftest

Soms is het mogelijk om een deel van het onderzoek zelf af te nemen in plaats van de afname door de verpleegkundige. Voor vrouwen gaat het om het zelf afnemen van een uitstrijkje van de vagina, voor mannen is het mogelijk om urine in te leveren voor het onderzoek.

Hoe lang duurt het onderzoek?

Gemiddeld zal het onderzoek een kwartier tot half uur duren. Maar dit kan door specifieke klachten uiteraard langer duren.

Uitslagen

De uitslagen zijn tussen de 3-7 dagen bekend. Je krijgt inlogcodes mee, zodat je zelf je uitslagen online kunt inzien.

Je kan online een afspraak maken voor een SOA-test.

Testlocaties

Bij P&G292 kan je gratis en anoniem een soa-test doen. Daarnaast kan je in de regio Amsterdam ook bij de GGD Amsterdam op de SOA-poli terecht. Ook gratis en anoniem. Je kan daarvoor online een afspraak maken.
Mannelijke sekswerkers uit de regio Amsterdam kunnen via de website ‘Man tot man’ online een testpakket aanvragen. Je krijgt dat thuisgestuurd. Voor bloedafname ga je vervolgens naar een laboratorium bij jou in de buurt. Dit is gratis en anoniem.
Je kan je ook bij je eigen huisarts laten testen. De kosten van het testen gaan dan wel van je eigen risico (zorgverzekering) af. Het is raadzaam om aan je huisarts te vertellen welk werk je doet, zodat hij je op alle soa test.

Als je niet in de regio Amsterdam woont of werkt dan kan je naar de dichtstbijzijnde GGD bij jou in de buurt.