deel deze paginaShare on Facebook
Facebook
Share on LinkedIn
Linkedin
Tweet about this on Twitter
Twitter

PrEP is een pil met hiv-remmers die een hiv-infectie kan voorkomen. De pil is bedoeld voor mensen die geen hiv hebben maar die wel een verhoogd risico lopen om geïnfecteerd te raken.

Het aantal nieuwe hiv-infecties blijft de laatste jaren stabiel. Nederland telt jaarlijks ongeveer 1.100 nieuwe hiv-patiënten, waarvan 370 in Amsterdam. In 2013 werd 71% van alle nieuwe hiv-infecties vastgesteld bij homomannen. Nieuwe hiv-infecties vinden plaats ondanks alle voorlichting over veilig vrijen, de beschikbaarheid van goedkope condooms en de, via soa-poliklinieken georganiseerde zorg, voor risicogroepen zoals het gratis testen op soa en hiv. Om het aantal nieuwe hiv-infecties verder terug te dringen zijn nieuwe methoden als PrEP nodig. PrEP is een aanvulling op bestaande preventiestrategieën zoals condooms.

Hoe kom je aan PrEP?

PrEP kan door onder andere je huisarts worden voorgeschreven. Huisartsen kunnen hiervoor de Nederlandse PrEP richtlijn gebruiken. In de richtlijn staat beschreven wat PrEP is, hoe het werkt, en hoe hij/zij het kan voorschrijven. De kosten van PrEP worden niet vergoed, je moet het dus zelf betalen (tussen de 30 en 60 euro per potje, dertig tabletten). Heb je geen huisarts, of wil je huisarts het niet voorschrijven, neem dan contact op met P&G292. Wij kunnen dan informatie verstrekken hoe je toch aan een recept kan komen.

Regelmatig testen

Het is belangrijk dat je je laat testen op soa en hiv voordat je PrEP gaat slikken en elke drie maanden daarna. Dat kan kosteloos bij P&G292, de GGD of via mantotman.nl. Ook adviseren we om driemaandelijks je nierfunctie te laten controleren (met een bloedtest) en een check op hepatitis C virus uit te laten voeren. Dit kan ook bij P&G292. Als je dit bij ons wil doen geef dit dan aan bij het inplannen van afspraak.

Er zijn diverse websites die je informeren over PrEP. Zie bijvoorbeeld:

http://www.ggd.amsterdam.nl/infectieziekten/soa-hiv-sense/prep/

http://www.prepnu.nl/

https://ptu.nu/

https://mantotman.nl/nl/alles-over-mannenseks/hiv-en-soas/PrEP

Let op: in Nederland is het officieel verboden om generieke medicatie via internet te bestellen in het buitenland.