deel deze paginaShare on Facebook
Facebook
Share on LinkedIn
Linkedin
Tweet about this on Twitter
Twitter

Een condoom die kapot gaat tijdens de seks is erg vervelend en kan er voor zorgen dat je een soa oploopt of zwanger wordt.

Hoe gebruik je een condoom?

Vooraf:

 1. Zorg dat je een aantal goede condooms hebt. Een goed condoom herken je aan het CE-logo.
 2. Controleer altijd de houdbaarheidsdatum.

Tijdens de seks

 1. Zorg dat er geen contact is tussen penis en vagina, mond of anus, voordat je het condoom omdoet.
 2. Scheur de verpakking van het condoom voorzichtig open. Gebruik geen tanden of een schaar.
 3. Houd het topje van het condoom tussen duim en wijsvinger. Hiermee voorkom je dat er lucht in het condoom komt. Zorg ervoor dat je nagels het condoom niet aanraken.
 4. Doe het condoom pas om wanneer je klant een goede erectie heeft. Trek zo nodig de voorhuid naar beneden. Je hebt nog steeds het topje tussen duim en wijsvinger. Let op: de condoomrand moet aan de buitenkant zitten. Anders kun je hem niet afrollen. Rol dan met je andere hand het condoom zover mogelijk af naar beneden.
 5. Gebruik genoeg glijmiddel
 6. Trek na het klaarkomen meteen de penis terug uit de vagina of anus. Doe dit voordat de penis slap wordt. Leg dan een knoop in het condoom. Pas op dat je geen sperma aan je handen krijgt want dan kan je alsnog jezelf besmetten.

Hoe voorkom je een klapcondoom?

Wanneer je vagina droog is kan dit pijnlijk zijn tijdens het neuken en kan een condoom eerder kapot gaan. Door voldoende glijmiddel te gebruiken voorkom je dat een condoom scheurt of blijft hangen. Wanneer je anale seks hebt (kontneuken), moet je extra veel glijmiddel gebruiken. Gebruik glijmiddel op waterbasis. Gebruik geen glijmiddel op basis van Nonoxynol-9. Dit middel is schadelijk voor je vagina of anus. Gebruik ook geen (massage)olie als glijmiddel. Dit kan het condoom aantasten. Heb je vaak een kapot condoom, kom dan langs op het seksualiteitspreekuur van P&G292. Wij kunnen dan samen met jou een condoomdemonstratie doen.

Wat te doen bij een klapcondoom?

Wanneer je een klapcondoom hebt kan je erg schrikken. Het condoom kan niet alleen scheuren maar ook afglijden en hierdoor achterblijven in de vagina of anus.

Wat moet je als vrouw doen als het condoom toch stuk gaat of afglijdt?

 • Blijf in ieder geval kalm.
 • Ga zo snel mogelijk naar het toilet en probeer te plassen. Eventuele bacteriën verlaten zo de vagina.
 • Spoel daarna alleen de buitenkant van de vagina, niet van binnen, zo kunnen bacteriën niet in de vagina dringen.
 • Als je geen anticonceptie gebruikt haal dan zo snel mogelijk de morning-after pil bij een apotheek of drogist. Die moet je binnen 72 uur innemen. Er is nu ook een morning afterpil die je tot vijf dagen (120 uur) na een klapcondoom kunt nemen, dit is de Ella-One. Maar, hoe sneller, hoe beter.
 • Neem contact op met het P&G292 of de dichtstbijzijnde GGD en laat je een week later testen op soa’s. Als je al eerder klachten krijgt maak je eerder een afspraak.

Wat moet je doen als het condoom bij anale seks stuk gaat of afglijdt (bij een vrouw of man)?

 • Raak niet in paniek.
 • Neem direct telefonisch contact op met P&G292 (020-5318600) of de dichtstbijzijnde GGD. Als het in het weekend gebeurt ga dan naar de Spoedeisende Hulp van een ziekenhuis. Een arts kan dan beoordelen of je in aanmerking komt voor een PEP behandeling.

Wat is een PEP behandeling?

Als je onveilige anale seks hebt gehad met iemand die (misschien) hiv-positief is kun je een PEP-behandeling krijgen. Dit is een behandeling met medicijnen (hiv remmers) die de kans verkleinen dat je hiv-geïnfecteerd raakt. Deze medicijnen voorkomen dat het virus zich innestelt in je lichaam.
Belangrijk is om hier zo snel mogelijk mee te beginnen zodat het virus geen kans krijgt zich in je lichaam in te nestelen. Binnen 72 uur na het risico moet er gestart worden met de PEP kuur. Maar hoe sneller je start, hoe beter. Een PEP kuur duurt 4 weken. Een arts beslist of je PEP nodig hebt.
Twijfel je of je in aanmerking komt voor PEP neem dan contact op met P&G292 of doe de PEP test op www.mantotman.nl

Is PEP ook een alternatief voor een condoom?

Nee. Een condoom gebruiken geeft meer garantie om een HIV infectie te voorkomen dan PEP. Bovendien beschermt het condoom je ook tegen andere soa’s en (bij een vrouw) tegen zwangerschap, PEP niet. Verder kan je van PEP ziek worden (misselijk en vermoeid) en moet je voor nacontroles verschillende keren naar de GGD of het ziekenhuis. Tenslotte kan de PEPkuur je veel geld kosten omdat het eigen risico van de zorgverzekering in rekening wordt gebracht.