deel deze paginaShare on Facebook
Facebook
Share on LinkedIn
Linkedin
Tweet about this on Twitter
Twitter

Wat is een soa?

Soa’s (seksueel overdraagbare aandoeningen) zijn infectieziekten die veroorzaakt worden door een bacterie of een virus. Soa’s die veroorzaakt worden door een bacterie worden ook wel bacteriële soa’s genoemd. Voorbeelden hiervan zijn chlamydia, gonorroe en syfilis. Soa’s die veroorzaakt worden door een virus worden virale soa’s genoemd. Voorbeelden hiervan zijn herpes genitalis, genitale wratten, hepatitis A, hepatitis B en HIV.

Een bacteriële soa is goed te genezen. Een antibiotica kuur of een antibiotica-injectie doodt de bacteriën. Na behandeling (meestal na een week) ben je niet meer besmettelijk. Je kunt echter wel weer opnieuw besmet worden. Bijvoorbeeld wanneer je onbeschermde seks hebt of na een kapot condoom. Het is belangrijk dat je je op tijd laat behandelen. Als je te lang doorloopt met een bacteriële soa, kan dit tot onvruchtbaarheid leiden.

Een virale soa is niet altijd te genezen. Je kunt wel het virus, en daarmee de klachten, remmen of onderdrukken met medicijnen. Wanneer je symptomen hebt (wratjes, blaasjes), ben je besmettelijk. Daarom is het goed om ze wel te behandelen. Zo is de kans op besmetting van je klanten en/of je partner het kleinst.

Hoe loop je een soa op?

Ziekteverwekkers (bacteriën) van een soa komen voor in de vagina, penis, anus, mond en keel. Maar ook in vaginaal vocht, voorvocht, sperma en bloed. Een soa kan je oplopen door onbeschermde seks met iemand die een soa heeft. Dus wanneer je neukt zonder condoom of wanneer je anale seks hebt zonder condoom. Maar ook als je pijpt zonder condoom of je laat beffen zonder beflapje.
Je loopt ook een soa op wanneer je met je vagina tegen de penis aan wrijft, zonder dat er geneukt wordt. Er is immers huid-huid contact.

Mogelijke klachten

Vaak merk je niet dat je een soa hebt. Je hebt weinig tot geen klachten. Als je wel klachten hebt, dan gaat het meestal om:

  • Afscheiding of pus uit de vagina, penis of anus. Bij vrouwen is de afscheiding meer dan normaal. De afscheiding kan waterig, melkachtig, gelig of groenig van kleur zijn. Ook kan het anders ruiken.
  • Branderig gevoel, geïrriteerdheid, pijn bij of na het plassen of kleine beetjes moeten plassen.
  • Zweertjes, wratjes, blaasjes op de vagina, mond, penis of anus.
  • Jeuk in het schaamhaar, aan de schaamlippen, eikel of anus.
  • Gezwollen klieren in de liezen.
  • Pijn in de onderbuik.
  • Bloedverlies tijdens of na de seks.
  • Pijn in één of beide (bij)ballen.

Wil je weten of je een soa hebt? Doe dan een soa-test. Bij P&G292 kan dat gratis en anoniem! Omdat je als sekswerker veel wisselende seksuele contacten hebt, adviseren wij om elke 3 maanden langs te komen voor een soa-controle.