deel deze paginaShare on Facebook
Facebook
Share on LinkedIn
Linkedin
Tweet about this on Twitter
Twitter

Bijstandsuitkering aanvragen

Heb je te weinig geld om rond te komen en kun je zelf niet meer verdienen? Wil je stoppen met sekswerk en wil je weten of je recht op een bijstandsuitkering hebt? Voor informatie hierover of hulp bij de aanvraag van een uitkering kun je contact opnemen met een maatschappelijk werker van P&G292.

Misschien denk je dat het een probleem is dat je sekswerk doet of hebt gedaan. Dit is niet het geval. Als je in Amsterdam verblijft en een bijstandsuitkering wilt aanvragen, dan hoef je als (ex)sekswerker niet naar het algemene loket om je aanvraag in te dienen of een digitale aanvraag te doen. Wij kunnen samen met jou een aanvraagformulier invullen en rechtstreeks opsturen naar DWI. Dit staat voor ‘Dienst Werk en Inkomen’ en is de naam voor de vroegere Sociale Dienst in Amsterdam. Wij hebben onze eigen contactpersoon bij DWI. Zij is iemand die, net zoals wij, speciaal voor sekswerkers werkt. Je hoeft dan ook niet bang te zijn dat je anders zal worden bekeken of behandeld door DWI.

Voorwaarden voor een bijstandsuitkering

Om in aanmerking te komen voor een uitkering gelden er een aantal voorwaarden. Ook als je aan de voorwaarden voldoet is er geen garantie dat je de uitkering zult krijgen. DWI zal dit in gesprek met jou en afhankelijk van jouw persoonlijke situatie beoordelen.

In ieder geval gelden de volgende voorwaarden:

  • Je bent 18 jaar of ouder.
  • Je ben een Nederlander of je kunt worden gelijk gesteld aan een Nederlander. Hiermee wordt bedoeld dat je bijvoorbeeld een verblijfsvergunning hebt voor (on)bepaalde tijd. Of dat je bijvoorbeeld een EU onderdaan bent. Let op: er zijn vrij veel uitzonderingen. Als je EU onderdaan bent of je hebt een verblijfsvergunning, betekent dit niet automatisch dat je recht hebt op een uitkering. Neem contact met ons op zodat we (samen met onze contactpersoon bij DWI) kunnen beoordelen wat je rechten zijn.
  • Je inkomen mag niet hoger zijn dan het wettelijk toepasselijke bijstandsnorm en je vermogen mag niet te hoog zijn.

Als je recht hebt op een uitkering gelden er ook de nodige verplichtingen. Als je je hier niet aan houdt dan kan de gemeente je uitkering verlagen, beëindigen of je een boete geven. En mocht later blijken dat je geen recht hebt op de uitkering, dan kan het zijn dat je deze moet terugbetalen.