deel deze paginaShare on Facebook
Facebook
Share on LinkedIn
Linkedin
Tweet about this on Twitter
Twitter

Er kunnen omstandigheden zijn in je leven waardoor je (tijdelijk) minder geld hebt. Bijvoorbeeld omdat je minder klanten hebt of tijdelijk of definitief wilt stoppen met sekswerk. De enige manier om niet in de geldproblemen te komen is door vooruit te kijken en zo zuinig mogelijk te leven. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Maar met de nodige inzet zul je zien dat het kan.

Bewust omgaan met minder geld, hoe doe je dat? Allereerst door een overzicht te maken van je maandelijkse inkomsten en uitgaven. Dus door precies op te schrijven hoeveel geld er per maand binnenkomt. Vervolgens zet je op een rij wat je maandelijkse uitgaven zijn. Hierdoor krijg je een helder overzicht over wat je apart moet houden en wat je elke maand waaraan kunt besteden. Het geeft je mogelijk ook inzicht in een aantal zaken waarop je kunt besparen.

Uitgaven die moeten en uitgaven die kunnen

Je kunt je euro’s op veel verschillende manier besteden. Het kan hierbij helpen om een onderscheid te maken in kosten die moeten en kosten die kunnen. Een voorbeeld van kosten die ‘moeten’ zijn je vaste lasten. Het zijn vaste maandelijkse uitgaven waar je geen keuze in hebt. Je moet ze betalen anders kom je in de problemen. Vaste lasten zijn bijvoorbeeld je huur, je kosten voor gas en elektriciteit, je zorgverzekering en je telefoonabonnement.

Andere kosten die ‘moeten’, zijn uitgaven zoals eten & drinken en toiletspullen. Alleen hier heb je wel een keuze: je kunt je boodschappen bijvoorbeeld doen bij een dure supermarkt. Maar ook bij een goedkopere supermarkt.

Je hebt ook kosten die ‘kunnen’. Dit zijn kosten waar je vaak flink op kunt besparen. Het kunnen uitgaven zijn die je misschien uit gewoonte doet, of als verwennerij, maar waar je prima zonder kan. Denk bijvoorbeeld aan het bezoeken van een schoonheidsspecialiste. Of een belegd broodje bij de bakker kopen. Op deze kosten kun je enorm besparen.

Besparingstips

Om te voorkomen dat je schulden verder oplopen kan het nuttig zijn om te kijken of je kan besparen op je uitgaven. Er zijn ontzettend veel manieren waarop je geld kunt besparen. Probeer ook vooral de lol van het besparen in te zien. Zie het als een sport om zoveel mogelijk te besparen en geniet dan vervolgens van de kleine uitgaven die je wel kunt doen!
Op de website zobespaarjegeld.nl vind je heel veel tips om te bezuinigen en te besparen. Een kleine greep:

  • Maak wekelijks een boodschappenlijstje en hou je daaraan.
  • Pin elke week een vast bedrag. Op is op.
  • Laat je niet te snel verleiden door aanbiedingen. Vraag je af of je het product echt nodig hebt.
  • Zet de verwarming wat lager.
  • Onderzoek of je een beter tarief kunt krijgen bij een andere energieleverancier
  • Kijk of je kunt besparen op je telefoonabonnement.
  • Koop een fiets (eenmalige uitgave) en maak zo min mogelijk gebruik van het openbaar vervoer.
  • Verkoop spullen die je niet meer gebruikt of niet echt nodig hebt via internet, bijvoorbeeld bij www.marktplaats.nl.
  • Heb je bepaalde spullen echt nodig? Koop ze dan tweedehands op een vlooienmarkt of in een tweedehands winkel. Je kunt daar voor een heel zacht prijsje uitstekende kleding en spulletjes voor in huis vinden. Op marktplaats zijn er ook mensen die spullen (bijna) gratis weggeven.